فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هادی بیگی حیدرلو، عباس بانج شفیعی *، مهدی عرفانیان صفحات 559-573

    در این پژوهش، نقشه نواحی با خطر زیاد آتش سوزی جنگل بر پایه عامل های ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت، متوسط بارندگی سالانه، متوسط حداکثر دمای ماهانه، کاربری و پوشش اراضی، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، فاصله از زمین های کشاورزی و تراکم جمعیت در جنگل های سردشت به وسعت 273/3 کیلومترمربع تهیه شد. در مرحله اول با انجام عملیات میدانی، نقشه مناطق آتش سوزی شده تهیه شد، سپس با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، وزن یا اهمیت نسبی هر یک عامل های موثر در وقوع آتش سوزی به دست آمد. برای محاسبه وزن طبقات هر یک از عامل های مذکور، از روش نسبت فراوانی استفاده شد. در مرحله بعد، براساس روش ترکیب وزنی نقشه های رقومی عامل های موثر در وقوع آتش سوزی، نقشه پهنه بندی خطر آتش سوزی تهیه شد. این نقشه براساس روش Jenks به پنج طبقه خطر آتش سوزی جنگل، شامل طبقه خطر خیلی کم تا خیلی زیاد طبقه بندی شد. اعتبارسنجی نقشه خطر نشان داد که 98/44 درصد از مناطق آتش گرفته مشاهداتی در طبقه های خطر زیاد و خیلی زیاد قرار داشتند که بیانگر صحت زیاد روش های مذکور در تهیه نقشه خطر می باشد.

    کلیدواژگان: سردشت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، نسبت سازگاری، نسبت فراوانی، نقشه خطر آتش سوزی جنگل
  • امید فتحی زاده، پدرام عطارد، هرمز سهرابی صفحات 574-584
    تغییرات مکانی تاج بارش به دلیل ساختار ناهمگن تاج پوشش و الگوهای متغیر بارندگی بسیار زیاد است. مطالعات موجود در زمینه تعیین تعداد نمونه مناسب برای برآورد این متغیر بسیار ناچیز است. هدف این پژوهش، تخمین تعداد جمع آوری کننده های موردنیاز برای برآورد میانگین تجمعی تاج بارش پنج تک درخت بلوط ایرانی (Quercus brantii) با درصد خطای معین در جنگل های زاگرس نزدیک شهر ایلام است. در جنگلی در نزدیکی شهر ایلام به مدت 14 ماه و در طول دوره رویش، اندازه گیری تاج بارش توسط 16 عدد جمع آوری کننده در هشت جهت زیر تاج پوشش هر تک درخت انجام شد و میزان بارندگی نیز توسط شش عدد جمع آوری کننده باران مشخص شد. در این دوره، 23 مورد بارندگی با مجموع عمق 257/4 میلی متر اندازه گیری شد که به طور متوسط 68/9 درصد آن به صورت تاج بارش از تاج پوشش عبور و به کف جنگل رسید. میانگین تعداد جمع آوری کننده های لازم با درصد خطای پنج، 10 و 15 درصد از میانگین تجمعی تاج بارش و با حدود اعتماد 95 درصد به ترتیب 70 (41 تا 138 عدد)، 18 (10 تا 35 عدد) و 8 (5 تا 15 عدد) عدد تخمین زده شد. بنابر نتایج این مطالعه، تعداد 16 عدد جمع آوری کننده مورداستفاده برای اندازه گیری میانگین تجمعی تاج بارش با خطای 15 درصد کافی است و برای تخمین آن با درصد خطای کمتر باید تعداد جمع آوری کننده ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: استراتژی نمونه برداری، بلوط ایرانی، تاج بارش، جنگل های زاگرس
  • سارا عزیزی قلاتی، کاظم رنگزن، ایوب تقی زاده، شهرام احمدی صفحات 585-596
    پیش بینی و ارزیابی پتانسیل الگوهای کاربری زمین از طریق مدل سازی می تواند به برنامه ریزان محیط زیست و مدیران منابع طبیعی برای تصمیمات آگاهانه تر کمک کند. هدف از این پژوهش استفاده از روش رگرسیون لجستیک در مدل سازی تغییرات کاربری اراضی منطقه کوهمره سرخی استان فارس است. بدین منظور نقشه های کاربری اراضی با استفاده از تصاویر لندست در سه دوره زمانی مربوط به سال های 1366، 1379 و 1391 تهیه شدند. سپس صحت سنجی نقشه ها و آشکارسازی تغییرات انجام شد. نتایج آشکارسازی تغییرات دوره اول (1366 تا 1379) با ضریب کاپای 83 نشان می دهد که بیشترین افزایش مساحت در ناحیه مرتع (4224/24 هکتار) و بیشترین کاهش مساحت در ناحیه جنگل (3953/75 هکتار) رخ داده است. براساس این تغییرات و انتخاب 10 متغیر مستقل، مدل سازی پتانسیل تبدیل کاربری برای سال 1391، با استفاده از روش رگرسیون لجستیک در مدل LCM انجام شد، سپس با روش زنجیره مارکوف نقشه کاربری اراضی برای سال 1391 پیش بینی شد. نتیجه ماتریس خطا بین نقشه به دست آمده از مدل سازی و نقشه کاربری اراضی استخراج شده از تصویر لندست1391، ضریب کاپای 75 است. در مرحله بعد نتایج آشکارسازی تغییرات دوره دوم (1379 تا 1391) با ضریب کاپای 88 نشان داد بیشترین افزایش مساحت در ناحیه مرتع (1871/82 هکتار) و بیشترین کاهش مساحت در ناحیه جنگل (3082/05 هکتار) رخ داده است. باتوجه به تغییرات دوره دوم، نقشه کاربری اراضی برای سال 1403 پیش بینی شد و مشخص شد که بیشترین تغییر کاربری نسبت به سال 1391 در ناحیه کشاورزی آبی است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، مدلLCM، رگرسیون لجستیک، منطقه کوهمره سرخی
  • محمدصادق رحیمیان، مجید حسنی، هادی کیادلیری صفحات 597-608
    این مطالعه با هدف بررسی الگوی پراکنش مکانی درختان نشانه گذاری شده در دو پارسل 513 و 514 از سری پنج صفارود رامسر واقع در ارتفاع 1200 تا 1300 متر از سطح دریا در جنگل های حوزه آبخیز 30 انجام شد. برای این منظور، 20 پلات یک هکتاری براساس روش نمونه برداری از دو جامعه مستقل راش شامل پلات های مدیریت شده (16 هکتار) و پلات های شاهد (جهار هکتار) در نظر گرفته شد و اطلاعات موجود در سال های 1379 و 1391 در آنها مقایسه شدند. نتایج نشان داد که ساختار 20 پلات در سال 1379 نزدیک به حالت تعادل (نامنظم) بوده است و برش های تک گزینی انجام شده در این توده ها منحنی سال 1391 را از فرم تعادل دور کرده است. تعداد درختان قطور و خیلی قطور کاهش یافته و در طبقات قطری پایین نیز کاهش تعداد به وجود آمده است. الگوی پراکنش مکانی درختان نشانه گذاری شده در پارسل 512 به طور کامل خوشه ای(پراکنده در اطراف درختان قطور و خیلی قطور) و در پارسل 513 تصادفی (پراکنده در اطراف کم قطر و میان قطر) است که ارتباط مستقیم با تیپولوژی توده جنگلی دارد. همچنین نتایج نشان داد که متوسط سطح روشنه های زادآوری در جامعه مدیریت شده 414 مترمربع و در جامعه شاهد 384 مترمربع، متوسط ارتفاع کل نهال ها در روشنه های زادآوری موجود در جامعه مدیریت شده 1/4 متر و در شاهد 1/2 متر و میانگین تعداد نهال در جامعه مدیریت شده 603 اصله و در شاهد 512 اصله در هر آر بود که با هم اختلاف معنی داری را نشان ندادند.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، پراکنش خوشه ای، پراکنش تصادفی، روشنه، تک گزینی
  • سجاد عالی محمودی سراب، وحید اعتماد، منوچهر نمیرانیان صفحات 609-623
    حضور گونه زربین (Cuppressus semperviren L. var. horizontalis) با سطح پوشش طبیعی کم، با توجه به فقر گونه ای، ارزش اقتصادی و اجتماعی، محیط زیستی و اکولوژیکی آن در جنگل های زاگرس جنوبی از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه به منظور بررسی کمی و کیفی این گونه در ذخیره گاه زربین باغملک واقع در استان خوزستان انجام گرفت. از مجموع 110 هکتار وسعت ذخیره گاه، فقط در هشت هکتار آن گونه زربین حضور دارد. در این تحقیق پنج هکتار از این ذخیره گاه که حاصل زادآوری طبیعی می باشد، مورد آماربرداری صددرصد قرار گرفت. از آزمون تجزیه واریانس یک عامله و دانکن با سطح اطمینان 95 درصد برای مقایسه و بررسی معنی دار بودن اختلاف میانگین داده های قطر برابرسینه، ارتفاع و درصد تاج پوشش و از تجزیه واریانس دوطرفه برای بررسی اثر رطوبت و جهت بر ارتفاع نهال ها استفاده شد. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد که بین میانگین قطر برابرسینه، متوسط ارتفاع و متوسط درصد تاج پوشش با جهت های جغرافیایی اختلاف معنی داری وجود دارد. بررسی کیفی این توده نشان داد 53/1، 34/6 و 12/21 درصد پایه های گونه زربین به ترتیب دارای درجه کیفیت چهار، سه و دو بودند. نتایج نشان داد که اثر حداقل رطوبت در استقرار زادآوری طبیعی معنی دار می باشد، بنابراین لازم است با اقدامات بیولوژیک نسبت به افزایش رطوبت خاک اقدام تا ضمن احیاء و گسترش طبیعی این گونه از هزینه های جنگلکاری جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آماربرداری صددرصد، باغملک، رطوبت، زربین، ویژگی های کمی و کیفی
  • فاطمه علیدادی، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، کیومرث سفیدی صفحات 624-635
    در دهه های اخیر پویایی خشکه دارها و زمان پوسیدگی کامل درختان جنگلی باتوجه به نقش آنها در مدیریت اکوسیستم های جنگلی و پدیده ترسیب کربن، مورد توجه اکولوژیست ها و جنگل شناسان قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی روند پوسیدگی در خشکه دارهای راش و ممرز در جنگل خیرود نوشهر انجام شد. تعداد 72 خشکه دار (کنده) راش و ممرز به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به گونه، قطر، درجه پوسیدگی و شیب منطقه برای هر نمونه ثبت شد. به منظور تعیین دانسیته (چگالی) چوب، برش قطاع مکعبی شکل با طول و عرض و ارتفاع پنج سانتی متر در دو جهت عمود بر هم از مقطع عرضی هر نمونه برداشت شد. نتایج نشان داد زمان لازم برای پوسیدگی 95% از جرم خشکه دار راش و ممرز در طبیعت به ترتیب 30 و 16 سال است. مجموع زمان موردنیاز برای پوسیدگی تمام مراحل پوسیدگی براساس چهار درجه پوسیدگی در خشکه دار راش و ممرز به ترتیب 27 و21 سال محاسبه شد. همچنین مشخص شد که رابطه قوی بین دانسیته و درجه پوسیدگی خشکه دارهای راش و ممرز وجود دارد (0/8=2R)، به طوری که دانسیته چوب با افزایش درجه پوسیدگی خشکه دار در هر دو گونه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خشکه دار، درجه پوسیدگی، راش شرقی، زمان پوسیدگی، ممرز
  • زهرا کریمی، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، اصغر مصلح آرانی، بهمن کیانی * صفحات 636-648

    در این پژوهش به منظور بررسی فلور و شرایط رویشگاهی انجیر وحشی در کوهستان شیرکوه یزد، شرایط اقلیمی با استفاده از اطلاعات نزدیکترین ایستگاه های هواشناسی و وضعیت خاک رویشگاه با برداشت نمونه ها و آنالیز فیزیکی و شیمیایی آنها بررسی شدند. اقلیم منطقه خشک معتدل ارزیابی شد که متوسط بارش سالانه آن 177/7 میلی متر و متوسط دمای سالانه 14/4 درجه سانتی گراد است. نتایج بررسی خاک شناسی نشان دادند که گونه انجیر وحشی در خاک های غیر شور تا کمی شور و قلیایی با اسیدیته 7/7 تا 8/4 و بافت شنی - لومی رشد می کند. ضمن انجام مطالعه فلورستیک، با انجام آماربرداری به روش خط نمونه، وضعیت کمی و کیفی جمعیت در دو زیرحوزه موردمطالعه، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در رویشگاه موردمطالعه تعداد 27 خانواده، 64 جنس و 73 گونه گیاهی حضور دارند. تیره های Compositae با 22 درصد (16 گونه) و Labiatae با 14 درصد (10 گونه) به ترتیب بیشترین غنای گونه ای را در دو زیرحوزه موردبررسی داشتند. اشکال زیستی منطقه شامل کامفیت ها 25 گونه (34%)، تروفیت ها نه گونه (12%)، همی کریپتوفیت ها 27 گونه (40%)، میکروفانروفیت ها و نانوفانروفیت ها چهار گونه (5%)، ژئوفیت ها پنج گونه (6%) و مزوفانروفیت ها یک گونه (1%) بودند. از 73 گونه گیاهی موجود در منطقه 15 گونه گیاهی اندمیک ایران هستند. یافته های میدانی نشان دادند که انجیر وحشی گونه ای صخره دوست و آب دوست می باشد و بیشتر در حاشیه دره ها (به دلیل رطوبت بیشتر) حضور پیدا می کند. نتایج برآوردهای کمی نشان داد در زیرحوزه مزرعه قبله تراکم 46 پایه و درصد تاج پوشش 3/51 درصد و در زیرحوزه صادق آباد تراکم 49 پایه و درصد تاج پوشش 7/76 درصد بود. بررسی مشخصه های کیفی گونه انجیر وحشی نشان داد که وضعیت کلی این گونه در حد متوسط است. عارضه خشکی سرشاخه در اکثر پایه های انجیر وحشی وجود داشت اما از نظر آسیب دیدگی تنه اکثر پایه های انجیر وحشی سالم بودند.

    کلیدواژگان: انجیر وحشی، ایران - تورانی، شرایط رویشگاهی، شکل زیستی، شیرکوه، گونه های اندمیک
  • سیدیوسف عرفانی فرد* صفحات 649-663
    مدیریت پایدار جنگل در زاگرس نیازمند برآورد تراکم تاج پوشش درختان جنگلی است و صحت نقشه های مربوط به این ویژگی که از سنجش از دور به دست آمده است، باید با روش های مناسب مورد ارزیابی قرار گیرد. این پژوهش با هدف ارزیابی نتایج سه طبقه بندی کننده پیکسل- پایه روی تصاویر هوایی UltraCam-D برای تفکیک تاج درختان بلوط ایرانی در جنگل های زاگرس به وسیله منحنی عملیاتی دریافت کننده (ROC) انجام شد. یک قطعه نمونه با مساحت 30 هکتار در بخشی از توده های خالص بلوط ایرانی این جنگل ها انتخاب شد و موقعیت مکانی و محدوده تاج همه درختان آن به طور کامل مساحی شدند. تصویر هوایی UltraCam-D منطقه موردنظر با استفاده از طبقه بندی کننده های حداکثر احتمال (ML)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) طبقه بندی شد. سپس نتایج حاصل از طبقه بندی با استفاده از منحنی ROC و شاخص های صحت کلی و ضریب کاپا و نقشه واقعیت زمینی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین سطح زیر منحنی ROC مربوط به «تاج درختان» در طبقه بندی کننده ML بوده است (894/0) و در مقابل، کمترین سطح زیر منحنی مربوط به طبقه بندی کننده SVM بود (819/0). حساسیت و ویژگی «تاج درختان» در طبقه بندی کننده ML (به ترتیب 999/0 و 999/0) بیشتر از دو طبقه بندی کننده دیگر بود. اگرچه دقت طبقه بندی کننده SVM در تفکیک «تاج درختان» حداکثر مقدار ممکن بود (000/1)، اما صحت این طبقه در طبقه بندی کننده ML (999/0) بیشتر بود. به طور کلی این پژوهش نشان داد که منحنی ROC قادر به ارزیابی صحت و دقت روش های طبقه بندی پیکسل- پایه موردبررسی روی تصاویر هوایی UltraCam-D به منظور تفکیک «تاج درختان» بوده است.
    کلیدواژگان: تاج درختان، زاگرس، طبقه بندی کننده های پیکسل، پایه، منحنی ROC، UltraCam، D
  • حامد نقوی، اصغر فلاح، شعبان شتایی، جواد سوسنی، حبیب رمضانی صفحات 664-672
    به منظور طراحی یک نقشه جنگلکاری مناسب نیاز به یک روش ساده و دقیق برای تجزیه وتحلیل جوامع گیاهی و شبیه سازی یک نقشه جنگلکاری براساس الگوی مکانی طبیعی درختان است. در این پژوهش یک الگوریتم جدید برای شبیه سازی نقشه جنگلکاری در جنگل های زاگرس طراحی شد. بدین منظور 10 هکتار از جنگل های کمترتخریب یافته زاگرس واقع در 45 کیلومتری جنوب شهرستان خرم آباد انتخاب شد. در تهیه این الگوریتم سعی شد با بررسی و الهام گرفتن از الگوریتم های استفاده شده در پژوهش های پیشین و تاحدامکان رفع نقایص موجود در آنها، یک الگوریتم جدید در محیط نرم افزار MATLAB طراحی شود. بررسی نقشه خروجی طراحی شده توسط الگوریتم نشان داد که شرایط موردنظر مانند ترکیب و فاصله گونه ها در طراحی نقشه موردنظر رعایت شده است و می توان با استفاده از نتایج این الگوریتم به یک الگوی جنگلکاری در مناطق مختلف دست یافت. با توجه به اینکه، پژوهش پیش رو اولین تحقیق در این زمینه در داخل کشور است، نیاز به کار و بررسی های بیشتر و رفع نقاط ضعف دارد، به همین منظور پیشنهاد می شود با بکارگیری این الگوریتم در مناطق مختلف و استفاده از شاخص های موثر مانند نوع خاک، ارتفاع از سطح دریا و عوامل فیزیوگرافی این نقاط ضعف برطرف گردد. همچنین با توجه به اینکه این گونه پژوهش ها و طراحی ها در شرایط آزمایشگاهی و نرم افزاری انجام می شود، نتایج به دست آمده باید به طور آزمایشی در مناطق مختلف پیاده شود و بعد از گذشت زمان، موفقیت و یا عدم آن در شرایط طبیعی تعیین شود.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، جنگلگاری، زاگرس، شبیه سازی
  • شهرام جعفرنیا، مسلم اکبری نیا صفحات 673-686
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات مکانی برخی از خصوصیات خاک و آب جنگل های مانگرو جزیره قشم ازجمله درصد اشباع، هدایت الکتریکی، اسیدیته گل اشباع، مواد آلی، سدیم، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، بافت خاک (درصد شن، سیلت، رس)، سدیم تبادلی، نسبت سدیم قابل جذب، هدایت الکتریکی و اسیدیته آب با استفاده از روش زمین آمار انجام شده است. واریوگرام های تجربی همسانگرد برای متغیرهای خصوصیات خاک و آب محاسبه شد. نتایج واریوگرافی نشان داد که از 15 متغیر موردبررسی، پتاسیم، نسبت جذب سدیم، سیلت و درصد رطوبت اشباع از ساختار مکانی مناسبی برخوردار نیست، اما سایر پارامترها ساختار مکانی متوسط تا قوی از خود نشان دادند. ارزیابی نتایج با محاسبه مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و (MAE) و R نشان دهنده دقت قابل قبول تخمین گر کریجینگ در بررسی خصوصیات خاک و آب است. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که می توان توزیع مکانی متغیرهای هدایت الکتریکی، اسیدیته گل اشباع، سدیم، درصد رس، ماسه، سدیم تبادلی، هدایت الکتریکی و اسیدیته آب را با دقت مناسبی تولید کرد. بنابراین براساس نتیجه پژوهش پیش رو می توان استفاده از روش زمین آمار را در مدیریت جنگل های مانگرو برای حفظ و توسعه این جنگل ها پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، زمین آمار، کریجینگ، مانگروهای قشم، مشخصه های آب و خاک
  • رامین رحمانی، سمیه قربانی، معصومه نقاش زرگران صفحات 687-701
    وزن لاشریزه و شاخص سطح برگ در فرایندهای زیستی موثر بر تولید جنگل شامل فتوسنتز، چرخه آب و عناصر غذایی نقش بسزایی دارند. در این پژوهش وزن لاشریزه یک توده راش- ممرز واقع در ارتفاع میان بند منطقه هیرکانی (طرح جنگلداری نکا- ظالمرود، بخش پنج) با استفاده از 27 جمع آوری کننده لاشریزه به مدت یکسال اندازه گیری شد. همچنین شاخص سطح برگ با روش وزنی و به وسیله دستگاه سطح برگ سنج و نیز لوله برش به دست آمد. با استفاده از مشخصه های آلومتریک شامل تراکم، رویه زمینی، حجم تنه، مساحت و حجم تاج، برای برآورد وزن لاشریزه و شاخص سطح برگ، مدل رگرسیون ارائه شد. وزن کل لاشریزه 5/472 و وزن لاشبرگ 3/707 تن در هکتار در سال به دست آمد. میانگین شاخص سطح برگ با دستگاه سطح برگ سنج 7/5 و با لوله برش 7/7 به دست آمد. نتایج حاکی از آن است که مساحت و حجم تاج به دلیل داشتن ضریب تعیین بزرگ تر و خطای کوچک تر، برای برآورد وزن لاشریزه و شاخص سطح برگ نسبت به سایر مشخصه های آلومتریک مناسب تر هستند. مدل های توده راش- ممرز نسبت به مدل های گونه راش و ممرز از خطای کمتری برخوردار بودند و دقت مدل های گونه ممرز خیلی کمتر از راش بود.
    کلیدواژگان: تاج پوشش، روش وزنی، سطح برگ ویژه، لاشبرگ، مشخصه های آلومتریک، وزن خشک
  • محمدکاظم عراقی، فرشید مریخ، زهرا منصوری صفحات 702-710
    روش های مختلفی برای از بین بردن بذر و ریزم علف های هرز در خاک گلخانه های تکثیر وجود دارد که برخی از آنها در مقیاس آزمایشگاهی و برخی دیگر در عرصه های تولید انبوه بکار می روند. این روش ها ممکن است با استفاده از حرارت یا مواد شیمیایی باشد که روش شیمیایی از نظر زیست محیطی مورد پذیرش نبوده و هزینه بکارگیری آن نیز زیاد است. براین اساس، طراحی و ساخت دستگاه بخارساز برای از بین بردن بذر علف های هرز همراه با بررسی امکان ضدعفونی کردن خاک با بخار آب تولیدشده توسط این دستگاه اجرا شد. کارکرد دستگاه موردنظر با تیمارهای مختلفی شامل سه دمای 70، 90 و 110 درجه سانتی گراد، سه نوع خاک رس، خاک باغ گیاه شناسی و مخلوط خاک باغ و کمپوست و همچنین بذر سه گونهMedicago sativa، Festoca arundinacea و Dactylis glomerata مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بهترین عملکرد ضدعفونی خاک در دمای 110 درجه سانتی گراد در خاک مخلوط باغ و کمپوست بوده است که توان جوانه زنی بذر هر سه گونه موردبررسی را به طور کامل از بین برده است. این دستگاه در واقع یک بخارساز صنعتی کوچک است که تکنولوژی ساخت آن از نظر طراحی و تامین قطعات در داخل کشور مهیا است و ظرفیت ضدعفونی آن برای گلخانه های تولید و تکثیر باغ گیاه شناسی و گلخانه های کوچک مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بخارساز، بذر علف هرز، ضدعفونی خاک، گلخانه
  • علی بزرگمهر، امین نعمتی، عماد زاکری صفحات 711-723
    در این پژوهش عامل های اقتصادی و اجتماعی موثر بر توسعه صنوبرکاری با استفاده از داده های مقطعی به دست آمده از 54 نفر از صنوبرکاران در 30 روستای دارای پتانسیل صنوبرکاری استان خراسان شمالی در سال 1392 تا 1393 که به دو شیوه حاشیه کاری و صنعتی اقدام به تولید نموده اند، با بهره گیری از الگوی رگرسیون خطی برآورد و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که رابطه مثبت بین متغیرهای تحصیلات صنوبرکار، ارائه نهال رایگان از سوی دولت، استفاده از تسهیلات دولتی با شرایط مناسب (وام)، خرید تضمینی چوب با قیمت مناسب از سوی دولت و شرکت در کلاس های آموزشی کشت صنوبر، با توسعه سطح صنوبرکاری وجود دارد. علاوه براین سه متغیر کیفی ارائه نهال رایگان از سوی دولت، استفاده از تسهیلات دولتی با شرایط مناسب (وام) و خرید تضمینی چوب با قیمت مناسب از سوی دولت ازنظر آماری معنی دار و دارای تاثیر مثبت بر میزان صنوبرکاری هستند.
    کلیدواژگان: استان خراسان شمالی، اقتصادی، اجتماعی، زراعت چوب، صنوبر
  • پریسا پناهی، مهنوش رضایی، مهدی پورهاشمی، مریم حسنی نژاد صفحات 724-735
    جنس بلوط از مهمترین جنس های درختی جنگل های ایران است که بیشترین تنوع گونه ای آن در جنگل های زاگرس شمالی قابل مشاهده است. در رده بندی نوین بلوط های ایران که براساس ویژگی های ریزریخت شناسی برگ و دانه گرده انجام شد، از گروه Quercus libani پنج گونه تایید شدند که عبارتند از: Q. libani، Q. carduchorum، Q. magnosquamata، Q. ophiosquamata و Q. apiculata. در این پژوهش در راستای تکمیل مطالعات پیشین، بذر پنج گونه یاد شده پس از شناسایی، از رویشگاه های طبیعی آنها در جنگل های بانه استان کردستان جمع آوری شد و پس از انتقال، در محیط گلخانه در شرایط یکسان کاشته شدند تا ارزیابی دقیق تری از صفات رویشی بذر آنها به دست آید. پس از جمع آوری بذرهای هر گونه از سه رویشگاه مختلف، بذرها در سه تکرار 50 تایی و در قالب آماری طرح کاملا تصادفی کاشته شدند و سپس اندازه گیری صفات موردنظر در طول دوره رویش انجام شد. نتایج نشان داد که بین گونه های موردمطالعه ازنظر صفات طول بذر، پهنای بذر و سرعت جوانه زنی در سطح اطمینان 99 درصد و ازنظر صفات ارتفاع نونهال، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و زی توده کل در سطح اطمینان 95 درصد اختلاف معنی دار وجود دارد. پس از ترسیم نمودار درختی حاصل از تحلیل خوشه اینیز مشخص شد که گونه Q.carduchorum به تنهایی در یک گروه و سایر گونه ها در گروه دیگری دسته بندی می شوند.
    کلیدواژگان: ارتفاع نونهال، بذر بلوط، سرعت جوانه زنی، کردستان
  • علیرضا مدیررحمتی، رفعت الله قاسمی، محسن کلاگری، رضا باقری صفحات 736-748
    به منظور احیاء و جلوگیری از تخریب بیشتر اراضی جنگلی موجود در حاشیه روستاهای مناطق کوهستانی و اراضی عاری از پوشش جنگلی، 14 گونه و کلن از ارقام پرمحصول و سریع الرشد صنوبر و پالونیا برای تعیین میزان سازگاری و موفقیت آنها در این منطقه مورد بررسی قرار گرفت. پس از انتخاب سایت در گستره ارتفاعی منطقه کوهستانی جنگلی استان گیلان (ارتفاعات جنگلی رستم آباد)، نسبت به کاشت نهال از ارقام موردنظر که براساس تجربیات و مطالعات اولیه حاکی از توان سازگاری، استقرار و تولید چوب مناسب آنها در این قبیل مناطق می باشد، اقدام شد. 75 اصله نهال از هر رقم به صورت گروهی 5×5 متر و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کاشته شدند. درنهایت پس از اجرای طرح در یک دوره 5 ساله و با توجه به تجزیه وتحلیل آماری داده ها و اندازه گیری های سالانه، از میان کلن ها و ارقام صنوبر و پالونیای کشت شده، کلن های Populus nigra 62.154، Populus euramericana costanzo، Populus euramericana triplo، Populus nigra 62.127 که از توان استقرار و سازگاری مناسبی در ارتفاعات مختلف برخوردار بوده و تولید چوب قابل قبولی داشتند، انتخاب شدند که برای توسعه و ترویج در این قبیل اراضی به سازمان های اجرایی و ترویجی و روستاییان مناطق معرفی می شوند. پالونیا با توجه به حساسیت در زمین های آبگیر، تنها در یک تکرار از استقرار و رشد مناسبی برخوردار بود و برای کشت در ارتفاعات جنگلی در این مرحله قابل توصیه نیست و نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: پالونیا، زراعت چوب، صنوبر، گیلان، مناطق کوهستانی شمال کشور
  • یعقوب ایران منش، خسرو ثاقب طالبی، هرمز سهرابی، سیدغلامعلی جلالی، سیدمحسن حسینی صفحات 749-762
    اندازه گیری زی توده درختی یک شاخص بسیار مهم برای ارزش گذاری فرآیندهای اقتصادی و بوم شناختی مانند چرخه عناصر غذایی، تولید جنگل و ذخیره سوختی محسوب می شود. این تحقیق با هدف اندازه گیری مقدار زی توده و اندوخته کربن روی زمینی در دو فرم رویشی بلوط ایرانی (Quercus brantii) در جنگل های استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. به این منظور قطعات نمونه آماربرداری یک هکتاری تعیین و به صورت منظم- تصادفی پیاده شدند. سپس در هر قطعه نمونه یک پایه بلوط (تک پایه یا جست گروه) در طبقات قطری و تاجی مختلف انتخاب شد. در مجموع 30 قطعه نمونه آماربرداری و 30 پایه بلوط (16 درخت تک پایه و 14 جست گروه) مشخص شد. درختان نمونه نشانه گذاری شده و صفات کمی موردنیاز اندازه گیری شدند، سپس عملیات قطع و جداسازی درختان به قسمت های مختلف انجام شد. قسمت های مختلف درختان بلافاصله پس از قطع در عرصه توزین شده و نمونه برداری برای اندازه گیری وزن خشک و مقدار کربن انجام شد. نتایج این پژوهش ضمن اینکه میانگین زی توده و اندوخته کربن دو فرم رویشی بلوط ایرانی را به تفکیک قسمت های درخت نشان می دهد، این مقادیر را در طبقه های قطری و تاجی مختلف ارائه می دهد که در واقع نوعی تاریف زی توده و کربن به حساب می آیند. متوسط زی توده روی زمینی در هر درخت در فرم تک پایه و جست گروه بلوط به ترتیب 374/1 و 146/3 کیلوگرم به دست آمد که نشان دهنده 2/5 برابربودن متوسط زی توده در درختان تک پایه نسبت به جست گروه هاست. تخصیص زی توده به قسمت های مختلف درختان تک پایه و جست گروه از دیگر نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، چهارمحال و بختیاری، زی توده، فرم رویشی، کربن
|
  • Hadi Beygi Heidarlou, Abbas Banj Shafiei, Mehdi Erfanian Pages 559-573

    This research aimed at mapping the risk of wildfire based on a number of influential factors including Elevation، slope، aspect، average annual precipitation، average maximum monthly temperature، land use/land cover، distance from road، distance from river، distance from agricultural lands and population density. The study was conducted in a study site encompassing 273. 3 km2 near Sardasht in northwest Iran. The burned areas were initially mapped by field visits. Then، using Analytical Hierarchy Process (AHP) method، influence of each factor on occurrence of fire was compared pairwise and weights were assigned to them. The frequency ratio method was used to derive a weight for individual classes of each factor. This was followed by mapping fire risk zones based on weighted combination of digital maps of the influential factors. The zonation map was later divided in five risk classes (ranging from very high to very low) by Jenks method. Validation of the risk map indicated the 98. 44 percent of the observed fires to be located in the mapped high risk zones. This represents the high accuracy of the applied technique for wildfire risk mapping across the study site.

    Keywords: Sardasht, Analytical Hierarchy Process, consistency ratio, frequency ratio, forest fire risk map
  • Omid Fathizadeh, Pedram Atarod, Hormoz Sohrabi Pages 574-584
    Throughfall (TF) has a large spatial variability due to the heterogeneous canopy structure and variable rainfall patterns. In this study، the aim was to estimate the optimum number of collectors needed to obtain a mean cumulative TF value within certain error limits for five individual Brant’s oak trees (Quercus brantii) in the Zagros forests of Ilam in western Iran. Sixteen TF manual gauges were placed beneath the five selected tree canopies in eight geographic directions and the gross rainfall (GR) was measured by the mean of six homemade gauges for a period of 14 months in leaf-on condition. During this period، 23 rainfall events with cumulative depth of 257. 4 mm were collected، of which an average TF rate of 68. 9% reached the forest floor. An average of 70 (range between 41-138)، 18 (range between 10-35)، and 8 (range between 5-15) gauges would be required to estimate mean cumulative TF to within ±5، ±10، and ±15% percent errors at the 95% confidence level، respectively. Based on the results of this study، 16 gauges are sufficient to estimate mean cumulative TF with an error of 15% and a confidence interval of 95%. However، the number of gauges should be increased if a lower error rate for the mean cumulative TF estimations is required.
  • Sara Azizi Ghalati, Kazem Rangzan, Ayyoub Taghizadeh, Shahram Ahmadi Pages 585-596
    Model-based prediction of potential land use patterns can support environmental planners and natural resource managers for more effective planning decisions. This research aimed at modeling land use change across kouhmare Sorkhi plain of Fars province by means of logistic regression. To do this، land use maps were first retrieved from multi-date Landsat imagery of 1987، 2000 and 2012. A change detection analysis was performed following the validation of classified imagery. Results of change detection between 1987 and 2000 returned a Kappa coefficient of 0. 83 showed the highest increment for rangeland class (4224. 24 ha). In contrast، the highest rate of decrease was observed on forest area (3953. 75). Having this in mind، 10 explanatory variables were selected to model potential land use changes in 2012 by LCM logistic regression. The land use map of 2012 was modelled using a Markov chain. This resulted in a 0. 74 Kappa coefficient for an error matric between the modeled and the 2000 Landsat-based land use maps. In addition، the revealed changes for the 2000-2012 period with 0. 88 Kappa coefficient show a highest increment rate for rangeland class (1807. 02 ha)، whereas the greatest decrease was observed for forest (2132. 82 ha). In accordance to this، the land use map of 2024 was predicted، for which the irrigated agriculture would be associated with the highest rate of change.
    Keywords: Change detection, logistic regression, LCM model, Kouhmare Sorkhi region
  • Mohammad Sadegh Rahimian, Majid Hassani, Hadi Kiadaliri Pages 597-608
    This paper aims to study the spatial pattern of marked trees in compartments 513 and 514 of district five of Safarood Ramsar which is located between 1200 and 1300 m. a. s. l. in the watershed management unit 30. For this purpose، twenty، 1ha sample plots were selected based on two independent communities، 16 plots in managed and 4 plots in unmanaged (control) stands، and the data on 2000 and 2012 were compared. Results showed that the structure of the 20 plots on 2000 was irregular and the selection cuttings within 12 years have made ​​some effects on the structure in 2012 which is now a bit far from irregular form. The number of trees in small، large and extra large diameter classes is reduced. The spatial pattern of marked trees in the compartment 512 showed cluster pattern (located around large and extra large timber)، whereas in the compartment 513 was random (located around small and medium timber) which is directly related to the typology of the stands. Moreover، the results indicated that the mean area of gaps in the managed and control stands was 414m2 and 284m2، respectively. Mean total height of seedlings was 1. 4m and 1. 2m in the managed and control stands، respectively. Mean seedlings number in the managed and control stands was 603 and 512 in 100 m2، respectively. None of the differences of above mentioned data were statistical significant.
    Keywords: Spatial pattern, selection cutting, random, cluster, gap
  • Sajjad Alleemahmoodi Sarab, Vahid Etemad, Manouchehr Namiranian Pages 609-623
    Study of Cypress (C. sempervirens) trees in Zagros region of Iran is of vital importance due to its rare occurrence in the region as well as its functional، socioeconomic and ecological values. In this study، quantitative and qualitative characteristics of this species have been studied across on of its native habitats in Khuzistan province. To accomplish the study، a portion of Cypress – dominated area of 100 ha near Baghmalek was inventoried by full callipering. One-way ANOVA and Duncan test were used to compare the means of Diameter at Breast Height (DBH)، height and percentage of canopy. Similar ANOVA was used to quantify the effect of humidity and aspect on seedlings height. The tests indicated a significant difference between means of DBH، height and percentage of canopy in all geographical aspects. The Duncan tests also showed a significant difference between Western slopes and a range of others (South، South-West، South-East and North-West) for DBH. It also indicated the South-East aspect to be significantly different that all other aspects for height. For the percentage of canopy، South-Eastern and Western aspects were different than South ern and North-Western aspects. Furthermore، the qualitative analysis showed that 53. 1%، 34. 6%، and 12. 21% of C. sempervirens trees were of 4، 3، 2 quality degree، respectively. The Univariate test for the effect of humidity and aspect on the height of seedlings showed a significant effect. However، aspect as well as their interactions did not indicate any significance. As a conclusion، this study suggests a biological enhancement of soil moisture which in turn improves the natural regeneration of Cypress trees in this and similar areas.
    Keywords: Full callipering, Baghmalek, humidity, Cuppressus sempervirens, qualitative, quantitative characteristics
  • Fatemeh Alidadi, Mohammad Reza Marvie Mohadjer, Vahid Etemad, Kiomars Sefidi Pages 624-635
    Due to their significance for carbon sequestration and ecosystem management، information on decay dynamic of deadwood and its total decay time are of great importance to ecologists and forest managers. This study was conducted in Kheirud forest of Nowshahr to study the decay process of beech and hornbeam deadwood. Therefore، 72 beech and hornbeam dead trees were randomly selected. For each sample tree، information on species، diameter، decay classes and slope gradient were recorded. The cubic cut samples with 5 cm length، width and height in two perpendicular aspects were taken from each decaying stump. 30 and 16 years of decaying time were shown to be needed for 95% dry mass of dead beech and hornbeam logs، respectively. In addition، the required periods for passing through all stages of decay for beech and hornbeam dead trees were 27 and 21 years، respectively. A strong relation (R2=0. 8) between density and decay stage of dead trees was indicated. Therefore، the density of dead wood was concluded to significantly decline with increased decay stage in both species.
    Keywords: Deadwood, decay grade, decay time, oriental beech, hornbeam
  • Zahra Karimi, Mohammad Hossein Iran-Nezhad Parizi, Asghar Mosleh Arani, Bahman Kiani Pages 636-648

    In this survey، we investigated the flora and habitat conditions of wild Fig (Ficus johannis Boiss.) in a part of its natural habitat in Yazd province. To obtain climatic information، the required data were obtained from the closest climatologic stations. With average precipitation of 177. 4 mm/year and the average annual temperature of 14. 4 °C، the study area is a dry temperate region. Physiochemical analyses were conducted on previously-taken soil samples. Floristic investigation was conducted in two subdistricts (Sadegh-Abad and Mazrae-Ghebleh). Moreover، qualitative and quantitative characteristics of trees were recorded via transect sampling. Results of soil analysis indicated that F. johannis grows in the soils featuring a pH ranging between 7. 74 and 8. 39 with sand-silt texture. Results also showed that there were 27 families، 64 genera and 73 species in the study area. The family of Compositae with 22% (16 species) and Labiatae with 14% (10 species) presented the highest richness among all families. In terms of biological forms، the following composition was indicated: Chaemoephytes with 34% (25 species)، Throphytes with 12% (7 species)، Hemicryptophytes with 40% (27 species)، Microphanerophytes and Nanophanerophytes with 5% (4 species)، Geophytes with 6% (5 species) and Mezophanerophytes with 1 % (one species). Among the total 90 species، 15 species were found to be endemic to Iran. F. johannis was evaluated as a hydrophyte species according to its frequent growth in valley margins which is due to higher moisture content. The transect sampling resulted in calculating the population density and cover in Mazrae-Ghebleh (46 ha-1 and 3. 51 %. ha-1) as well as in Sadegh-Abad district (49 ha-1 and 7. 76 %. ha-1)، respectively. Overall qualitative features of trees were moderate. Partial withering of branches was observed in majority of trees but no damage was observed on stems.

    Keywords: Wild fig, Irano, Turanian, site conditions, life form, Shirkooh, endemic species
  • Seyyed Yousef Erfanifard* Pages 649-663
    Sustainable forest management in Zagros Mountains entails accurate information on tree crown density، which could be possibly derived from remote sensing data. Moreover، those remote sensing products need to be objectively evaluated. In this study، the results of three pixel-based classifiers of UltraCam-D aerial imagery were evaluated for classifying Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) crowns in Zagros forests in western Iran. This was carried out by means of receiver operating characteristic (ROC) curve. Therefore، a 30 ha plot was selected in pure Brant`s oak stand، in which the location and crown area of all trees were mapped. The UltraCam-D aerial imagery was classified by maximum likelihood (ML)، artificial neural networks (ANNs) and support vector machines (SVMs) classifiers. The classification results were then evaluated by ROC curve and were presented by overall accuracy and Kappa coefficient. Results showed that the ML classified returned the largest area under ROC curve of «tree crowns» (0. 894)، whereas the lowest rate was found for SVM classifier (0. 819). Sensitivity and specificity of «tree crowns» in ML classifier (0. 999 and 0. 999، respectively) were higher than those in two other classifiers. Although the precision of SVM classifier was the highest in discriminating «tree crowns» (1. 000)، the achieved accuracy of tree “crown class” was higher for ML classifier (0. 999). This study concluded that using ROC curve enables an evaluation accuracy and precision of common pixel-based classifiers of such aerial imagery to discriminate tree crowns.
    Keywords: Tree crown, Zagros, pixel, based classifiers, ROC curve, UltraCam, D
  • Hamed Naghavi, Asghar Fallah, Shaban Shataee, Javad Soosani, Habib Ramezani Pages 664-672
    To design an optimal plantation map for reforestation، a convenient and accurate method is required to analyze plant communities as well as to simulate the plantation map using the spatial pattern of natural trees. In this study، a new algorithm was designed to simulate a plantation map in Zagros forests. To accomplish this، ten hectares of intact stands located in 45 km south of Khorramabad city in Lorestan province was selected. A set of previously-developed algorithms were evaluated to design a new algorithm. The map extracted from the algorithm showed that the required conditions in drawing the map were met. In addition، an appropriate pattern of plantation in different areas can be reached by using the results of this algorithm. Since this study is the first study of its own in Iran، further investigations are required to remove the weak points. Therefore، it is suggested that the presumably existing weak points may be best removed by applying this algorithm in various regions، as well as by integrating effective indexes such as soil type، height from the sea level and physiographic factors. Being based on computer simulations، the results obtained here should be further experimented in different study sites within Zagros region، followed by a thorough evaluation of their plausibility under natural forest conditions.
    Keywords: Spatial pattern, reforestation, Zagros, simulation
  • Shahram Jafarnia, Moslem Akbarinia Pages 673-686
    In this study، the main objective was to assess the spatial variation of chemical and physical soil and water properties. Using this information، the studies also aimed at establishing a pasture rehabilitation experiment in the mangroves of Qeshm Island. To this aim، soil and water samples were analyzed for a set of factors including pH، EC، Oc، Na، Ca، Mg، K، SP، ESP، SAR، Clay، Sand، Silt، water pH and water EC. The kriging method was applied to derive the spatial variation of chemical and physical soil and water properties. Experimental variograms were calculated for soil and water properties. The variograms of EC، pH، Clay، sand، Na، Oc، SAR، water EC and water pH indicated a high amount of spatial autocorrelation fitted by spherical models. However، SP and K showed large nugget effects. In addition، diagnostic measures of RMSE، MAE and R suggested kriging to feature appropriate accuracy to estimate the spatial variability. Results of cross-validation for EC، pH، Clay، sand، Na، Oc، SAR، water EC and water pH also showed high accuracy of the estimates. Therefore، geostatistics is concluded to enable capturing the spatial variability and estimating the majority of soil and water attributes across such Mangroves.
    Keywords: Spatial variation, Geostatistics, Kriging, Qeshm mangroves, soil, water properties
  • Ramin Rahmani, Somayyeh Ghorbani, Masoumeh Naghash Zargaran Pages 687-701
    Litter biomass and leaf area index (LAI) are two important attributes which play crucial roles on the biological processes which impact forest productivity، including photosynthesis، water and nutrient cycles. Litter biomass of a Beech-Hornbeam stand located at the mid-elevation of the Hyrcanian region (Forest management plan of Neka-Zalemroud، district five) was measured using 27 litter traps in a one-year period. In addition، LAI was determined by means of gravimetric method، applying a leaf area meter as well as a metal pipe cutter. A regression model was parameterized to predict the values of litter biomass and LAI using a set of allometric parameters including density، basal surface area، trunk volume، and crown area / volume. Total litter biomass and leaf biomass were determined to be 5. 472 and 3. 707 ton per hectare per year، respectively. Mean LAI was measured to be 7. 5، and 7. 7 using leaf area meter، and metal pipe cutter، respectively. The analysis shows that area and volume of crown presents a greater coefficient of determination and smaller root mean squared error than other allometric parameters، indicating the best predictors regarding litter biomass and LAI. Stand-specific models of Beech-Hornbeam were detected more robust than species-specific models of Beech and Hornbeam. Furthermore، species-specific models of Hornbeam were significantly less robust than those specified for Beech.
    Keywords: Allometric parameters, crown cover, gravimetric method, specific leaf area, leaf litter, dry weight
  • Mohammad Kazem Araghi, Farshid Merikh, Zahra Mansouri Pages 702-710
    In greenhouses used for reproduction of tree species، several methods can be used for controlling seeds and rhizomes of weeds in soil. A number of these methods are used in situ، whereas some are applicable in fields when mass reproduction is pursued. The methods embrace a range from heat-based methods to those using chemicals. However، the chemical method is associated with a number of restrictions including harmful environmental effects and high costs. Therefore، we designed and constructed a steam-based instrument which additionally contributes to a disinfection of soil by water steam. The system was tested at different treatments as three temperature levels of 70، 90 and 110 degrees، as well as at three soil types containing various portions of clay. The study site was conducted in a botanical garden، in which garden soil was mixed with compost and weed species seeds of Dactylis glomerata، Festoca arundinacea and Medicago sativa. The 110 degrees temperature and a mixture of garden soil with compost were shown to be associated with the best performance of soil sterilization in eliminating all three weed plants. Due to the fact that the designed system is a small industrial steam instrument which is domestically manufactured، it can be suggested as an appropriate cost-effecting means for easing the mass reproduction of forest species within greenhouses and botanical gardens.
    Keywords: Steam instrument, weed seed, soil sterilization, greenhouse
  • Ali Bozorgmehr, Amin Nemati, Emad Zakeri Pages 711-723
    In this study، socioeconomic factors affecting poplar plantation development in North Khorasan Province in 2013-14 was analyzed using cross sectional data from 54 poplar plantation in 30 villages and was estimated by a linear regression analysis. The results obtained from correlation coefficient showed a positive relationship between poplar plantation and a number of factors including educational level، provision of free seedlings by the state، using low-interest bank loans، guaranteed purchase of wood by the government and attending in poplar cultivation courses offered by the state. In addition، the results of linear regression indicated significant differences amongst three qualitatively variables (including free seedlings by the government، low-interest loans and guaranteed purchase of wood) which also positively affect the amount poplar plantation.
    Keywords: North Khorasan Province, Economic, Social, wood farming, Poplar
  • Parisa Panahi, Mahnoush Rezaei, Mehdi Pourhashemi, Maryam Hasaninejad Pages 724-735
    Northern Zagros Forests has remarkable diversity of oaks (Quercus sp.) as one of the most important tree species in Iran. Based on the modern taxonomy of this genus، five species of Q. libani، Q. carduchorum، Q. ophiosquamata، Q. magnosquamata and Q. apiculata were recognized form Q. libani complex. In order to complete the previous studies، here we evaluated the vegetative characteristics of acorns for those five species. Acorns of studied species were gathered from native forest stands of Baneh Forests in Kurdistan province. The acorns were then planted in a fully-identical condition in greenhouse. A completely randomized statistical design with three replications and 50 acorns per replication was used for statistical analysis. The results showed that the acorn length، acorn width and germination rate were significantly different (p < 0. 01) amongst the five species. Furthermore، seedling height، wet and dry mass of stem، dry mass of root and total biomass of seedlings showed significant differences (p < 0. 05) amongst the five species. Based on cluster analysis، Q. carduchorum was separated from other species and categorized in different category.
    Keywords: Seedling height, acorn, germination rate, Kurdistan
  • Alireza Modir Rahmati, Rafatollah Ghasemi, Mohsen Calagari, Reza Bagheri Pages 736-748
    In order to rehabilitate the degraded mountainous forests (in particular those located in the vicinity of villages)، the appropriate fast-growing tree species can be used. We selected an experimental site in mountainous part of eastern Guilan (Rostam-Abad County) in northern Iran. A number of 75 seedlings from 12 different clones of Poplar and Paulownia species were planted in 5×5 groups in a Randomized Complete Block Design (RCBD) featuring 3 replications. After a 5-years period، the results showed that Populus euramericana triplo، P. euramericana costanzo، P. nigra 62/127 and P. nigra 62/154 were amongst the most promising species in terms of establishment، growth and survival. Therefore، these can be suggested for rehabilitation and wood production across this and similar sites. The study also showed the lack of success for Paulownia clones، especially in the areas featuring higher altitudes. However، this implies further research to enable a more comprehensive conclusion.
    Keywords: Paulownia, wood framing, Poplar, Guilan, mountainous region of northern Iran
  • Yaghoub Iranmanesh, Khosro Sagheb Talebi, Hormoz Sohrabi, Seyyed Gholamali Jalali, Seyyed Mohsen Hosseini Pages 749-762
    Estimates of tree biomass are useful in assessing forest structure and evaluating ecological and economic processes such as nutrient cycle، forest productivity and fuel inventories. The information on tree biomass is required to assess the amount of carbon held in trees. This research was conducted in order to measure biomass and Carbon stocks of two vegetation forms of Brant''s oak (Quercus brantii) in Chaharmahal & Bakhtiari Forests in west of Iran. Therefore، sample trees were selected to be felled using 30 randomized systematic plots. Thirty trees including 16 individuals with single stem and 14 sprout-clumps were randomly selected. Quantitative and qualitative traits were measured before felling. The felled trees were separated into six different components and weighed on a portable hanging scale in the field in order to obtain the fresh weight. Samples were taken from each tree component. The samples were weighed on a scale with 0. 01 gr accuracy and transported to a laboratory. According to results، biomass of single stem trees was 2. 5 times more than coppice forms. Moreover، biomass allocation of single stem trees and coppice trees were identified.
    Keywords: Quercus brantii, Chaharmahal, Bakhtiari, biomass, vegetation form, Carbon